I et nyt debatindlæg skrevet til Finans.dk stiller Tania Ellis skarpt på, hvordan ESG er rykket ud af compliance-kontoret og ind i geopolitik.
For ansvarlighed er ikke længere kun et spørgsmål om grønne regnskaber og rapporteringspligt – det handler i stigende grad om mod: mod til at vælge side, til at stå fast og til at tage ansvar, også når det koster.
“Trist at se, at der stadig er danske pensionsselskaber, der ikke klart siger fra…”
Sådan lød det opsigtsvækkende opråb fra Sweco Danmarks direktør, der på LinkedIn krævede, at PFA frasolgte aktier i Tesla – ikke af økonomiske grunde, men af værdimæssige.
Udtalelsen er blot ét af mange tegn på en ny virkelighed: Geopolitik er blevet en central brik i virksomheders ESG-arbejde.
En ny verdensorden – og nye forventninger
Fra krigen i Ukraine til Trumps anti-woke bevægelser og konflikten i Gaza: Verden forandrer sig – og virksomheder kan ikke længere være neutrale aktører. Som Tania Ellis skriver:
“Man kan ikke have en sund forretning i en usund verden.”
Brands som McDonald’s og Zara har mærket konsekvenserne af forbrugernes stigende geopolitiske bevidsthed. Andre som Salling Group har tilpasset sig og sat fokus på europæiske varer som svar på kundernes præferencer.
Måske vil du også gerne læse: Hvad skal virksomheder gøre for at balancere geopolitik med etik og forretning?
Beyond compliance: Det kræver strategisk integritet
I artiklen udfolder Tania Ellis tre pejlemærker for virksomheder, der vil være på forkant:
- Etisk formål: Skaber loyalitet og legitimitet
- Fremsynet købmandskab: Forener impact og profit
- Systemisk tænkning: Ser virksomheden som en del af noget større
Spørgsmålet er ikke længere, om virksomheder skal tage stilling – men hvordan. Når selv pensionskasser nu går længere end loven og investerer med moralsk bevidsthed, ved vi, at paradigmeskiftet er i gang.
Har vi råd til at lade være?
Geopolitiske dilemmaer vil kun blive mere komplekse. Og det kræver mere end ESG-compliance at navigere i dem. Det kræver ledere og virksomheder med mod til at stå fast – også når det gør ondt.