Rapportering, data og nye digitale systemer. Det er nogle af de nøgleord, der tegner billedet af ESG Trends 2025, ifølge Tania Ellis. I en ny analyse, som du kan læse i fuld længde på Sustain Report, får du indblik i, hvad der optager ESG-specialister og bæredygtighedschefer lige nu – og hvor arbejdet bevæger sig hen. Her er hovedpointerne i korte træk.
Læs hele artiklen her (kræver login – men med mulighed for 14 dages gratis prøveperiode)
Data er nøglen – og udfordringen
En af de klare tendenser er, at ESG-arbejdet er rykket op i topledelsen.
Systematisering og kvalitetssikring af data blevet en topprioritet. Uanset branche er der bred enighed om, at CSRD-kravene har gjort ESG til mere end blot compliance – det er nu en integreret del af forretningsstrategien.
Samtidig boomer markedet for ESG-software. Hvor vi tidligere talte 30 udbydere, er tallet i dag fordoblet. Alligevel er der store forskelle i, hvordan virksomhederne griber digitaliseringen an.
ESG under CFO eller CEO? Det gør en forskel
Organiseringen af ESG-arbejdet varierer. Nogle steder er det CFO’en, der styrer det med compliance-brillerne på. Andre steder er det CEO’en, der sætter retningen og integrerer ESG i kerneforretningen.
Det valg har betydning for både prioriteringer og virksomhedens tilgang til rapportering, stakeholders og bæredygtig innovation.
Naturen presser sig på – men mange er stadig i startboksen
Natur og biodiversitet er rykket op på ESG-dagsordenen, men her er virksomhederne stadig i gang med at undersøge, hvordan de skal gribe det an.
Kun få har implementeret rammeværk som Science Based Targets for Nature eller TFND. Der er dog stigende fokus – og må forventes at blive et af de områder, der vil vokse markant i 2025.
Globale værdikæder og menneskerettigheder
Et andet centralt tema er ansvarlighed i værdikæderne – med fokus på menneskerettigheder og enhanced due diligence. Konflikter i verden skaber øget pres for, at virksomheder tager stilling og justerer deres investeringer og partnerskaber.
DEI og social bæredygtighed
Mens diversitet og inklusion (DEI) er under pres i USA, oplever vi i Europa det modsatte. Flere virksomheder begynder at arbejde strategisk med DEI – ikke kun af etiske årsager, men fordi det også skaber værdi for både medarbejdere og forretning.
Stakeholders og kommunikation får større vægt
Virksomhederne rækker i stigende grad ud til både lokalsamfund, eksperter og NGO’er. For den grønne omstilling kræver partnerskaber – og ikke mindst en ny form for kommunikation.
Virksomhederne i 2025 skal kunne tale til både hjerne og hjerte. Og her kommer arbejdet med at undgå greenwashing, men også at formidle bæredygtig adfærd, i spil.